Ferienresorts, Erlebnisbäder, Einkaufszentren - eine Millionen-Abzocke?

Fördeland Therme Glücksburg

Presse Fördeland Therme Glücksburg


Flensborg Avis 06.06 2014

Fördeland-Therme er og bliver Lyksborg Kommunes smertebarn. Underskuddet forventes at blive på 800.000 til en million euro i år, og desuden har man brugt penge til energi-rådgivning, som viste sig at være rent

Borgmester fyrer energi-rådgivere

Bad-desaster

Energi-undersøgelse i Fördeland-Therme kostede 38.000 euro - men var i virkeligheden uden værdi. Undersøgelsen, som endnu kan ses på badets hjemmeside, viste bare, at der ikke er alternative energimuligheder i badet. - Det var en uheldig undersøgelse, siger borgmester Kristina Franke.

Dirk Thöming (dt@fla.de)

Lyksborg. Borgmester Kristina Franke (partiløs) blev meget tydelig i mælet, da hun i hovedudvalget tirsdag aften blev spurgt om koldtvands-bassinet i Fördeland-Thermes sauna-afdeling.

Lyksborgs bad var for et par år siden blevet undersøgt af et firma i Flensborg med henblik på energi-besparelse og anvendelse af alternative energier. Et konkret resultat var, at bassinet blev lukket, og der blev skruet en træplade med fliser på.

Bækkenet er nu blevet taget i brug igen. Energi-undersøgelsen regnede med, at der kunne spares 60.000 euro på vand og spildevand årligt ved at lukke bassinet.

- For at sige det sådan - jeg har fyret rådgiverfirmaet, sagde Kristina Franke. Det viste sig nemlig, at der kun var tale om skøn. Der fandtes slet ikke vandmålere i de forskellige afdelinger, og derfor kunne firmaet Ingenieurbüro für Energieeffizienz (IFE) i Flensborg heller ikke sige noget om, hvor meget vand, der bliver brugt hvor i Fördeland-Therme.

- Det samlede vandforbrug er gået tilbage. Men vi kan ikke sige, hvad præcis det skyldes, sagde Timo Petersen, CDU, som er formanden for badets tilsynsråd, på spørgsmålet af en borger.

Fyldt med havvand

Den nye, vedvarende løsning er nu, at bassinet bliver fyldt med havvand.

- Det er rent vand og bliver tappet direkte nede ved Sandvig-stranden. Saltvand blev i forvejen brugt i et svømmebassin udenfor, så ledningen var der. Vi sparer simpelthen spildevands-gebyret, siger Kristina Franke. Også bassinet udenfor i sauna-området er nu blevet tilsluttet havvandet.

- Så er der ad den omvej kommet en ny attraktion til Lyksborgs svømmebal, siger borgmesteren.

Alt i alt betegner hun energi-undersøgelsen, som kostede 38.000 euro, som »uheldig«. Undersøgelsen blev bestilt af borgmester John Witt og blev lavet blandt andet ved hjælp af penge fra Aktiv-regionen.

- Spørgsmålet var, om vi kan bruge alternative energikilder som jordvarme i Lyksborgs badeland. Men vi er jo tilsluttet fjernvarmen fra Flensborg, så det hele er der, siger Kristina Franke.

Undersøgelsen en frækhed

Undersøgelsen kan endnu ses på Fördeland-Thermes hjemmeside. Alle spørgsmål om alternative energi-muligheder besvares i korte sætninger med nej.

En insider i Lyksborg, som er ekspert i badelande, siger til Flensborg Avis, at hele undersøgelsen er en frækhed.

- Den er fyldt med fejl og tager ikke afsæt i konkrete målinger, siger manden, som gerne vil være anonym. Han henviser til badelande i andre delstater, som med held har bestilt energi-undersøgelser, som virkelig nåede til resultater og var baseret på fakta.

Satser på Fachhochschule

Kristina Franke satser nu på et fagligt mere kvalificeret samarbejde med ingeniørskolen (Fachhochschule) i Flensborg samt med Stadtwerke i Flensborg, som driver Campusbadet.

- Målerne i de forskellige afdelinger er efterhånden sat på plads. Der mangler bare enkelte kabel-forbindelser, så kan de tages i brug, siger hun.


Presse Fördeland Therme Glücksburg