Ferienresorts, Erlebnisbäder, Einkaufszentren - eine Millionen-Abzocke?

Fördeland Therme Glücksburg

Presse Fördeland Therme Glücksburg


Flensborg Avis 30.11.2001

Lyksborg-bad er nu endelig på plads

Badprojekt. 200 lyksborgere var mødt op for at høre detaljerne til det store svømmmebads projekt.

LYKSBORG. Mange er de lukrative termalbade og sportsanlæg, planlægningsbureauet Deyle fra Stuttgart har stået bag. Nu kan Lyksborg komme til at nyde godt af selskabets ekspertise i forbindelse med et 32 mio. mark dyre badbyggeri i byen.

Det fremgik af onsdagens borgermøde i Rudehalle, da en mere og mere hæs Deyle-direktør, Uwe Deyle, holdt lysbilledforedrag om byggeprojektet.
Bedre sent end aldrig kunne man næsten sige om Deyles indtog på den lyksborgske badscene, efter at projekteringsselskabets forslag til et bad har fået lov til at ligge gemt i tidligere borgmester Hans Werner Petersens skuffe i lang tid, inden det blev fundet frem. Uwe Deyle ønskede ikke at tage stilling til årsagen til denne forsinkelse, men fakta er, at Deyles første projekt til 40 mio. mark nu er bragt ned på "beskedne" 32 mio. mark.

Tilskud fra Kiel

Landsregeringen i Kiel forventes at bidrage med mindst halvdelen af byggesummen og måske med op mod 70 pct., fordi Lyksborg er blåstemplet som en finanssvag kommune. Det resterende beløb skal hentes på lånemarkedet. Men Uwe Deyle stillede byen i udsigt, at hvis besøgstallene på op mod en kvart mio. om året holder stik, så kan badet endog drives med overskud.
Den selskabsmæssige konstruktion mellem byen og Deyle er heller ikke fastlagt endnu, fordi parterne i første omgang afventer resultatet af en analyse (Machbarkeitsstudie), og derefter skal der føres forhandlinger med de bevilgende myndigheder i Kiel.

Træ og glas

Deyle har bygget bad- og forlystelsescentret "Hanse Dom" i Stralsund samt lignende termal- og friluftsbade i resten af forbundsrepublikken eksempelvis også i Kaltenkirchen ved Hamborg. Sportsanlæg som is- og skøjtebaner hører også til selskabets speciale, så Uwe Deyle var i sit rette element, da han i godt en halv time gennemgik glas- og stenfacader, trækonstruktioner, bassiner, beplantning og hele projektets tilpasning til den omkringliggende skov ved kurforvaltningen.
Fordelen ved at bygge på det nuværende svømmebads adresse er, at hele området er byggegodkendt, så projektet vil ret hurtigt kunne føres ud i livet, når midlerne er bragt til veje.
Uwe Deyle svarede derefter beredvilligt på spørgsmål fra publikum, der flere gange klappede ad hans indlæg på borgermødet. Det var blandt andet tilfældet, da han gjorde opmærksom på, at turisterne kommer til en bestemt region, fordi den har noget at byde på som eksempelvis et fritids- og aktivitetsbadeland. Badbyggeriet er ikke beregnet til byens borgere alene, men skal gerne trække svømmere og fritidsfolk fra et større opland.

Spild af strand

Deyle-direktøren mente også, det er spild af tid at diskutere, hvor badet hellere skulle ligge, fordi det efterhånden haster med at få søgt om tilskud og komme i gang. I øvrigt beskrev han det som spild af dejlig badestrand at bygge svømmebad helt ud til strandkanten ved kurparken i Lyksborg.
For første gang i byens årelange baddebat virkede det som om, folk gik hjem og havde noget brugbart med sig efter mødet med projektgruppen.
Nu afventer byen resultatet af badanalysen, og derefter går det i strakt galop til de bevilgende myndigheder i Kiel. Så vil det vise sig, om Deyle er navnet på byens ny badpartner. Uwe Deyle anslog en byggefase på omkring halvandet år, og så nævnte han uforpligtende priser på omkring ti mark, for at et barn kan boltre sig et par timer i badeladet.
Lise Kristensen


Presse Fördeland Therme Glücksburg